Sezona trešanja je pred nama, pa je dobro pokušati saznati koje
korisne sastojke ima ovo voće, te zašto ga treba konzumirati
redovno i u većim količinama.
Trešnje su isključivo zdravo voće.
Njihova primjena je raznolika, pa se od njih mogu praviti džem,
kompot, koristiti u kolačima ili konzumirati svježi. Iako se o tome
malo govori, trešnje pomažu tijelu da se odbrani od mnogih bolesti.
Stoga vam dajemo nekoliko zdravih razloga zašto bi trešnje
trebale biti na vašem jelovniku.
Ublažite bolove u zglobovima
Jedno od zdravih svojstava trešanja je i
njihova boja, koja je bogata antioksidansima koji
se inače nalaze u vinu i grožđu. Njihova uloga
je da neutraliziraju enzime koji uzrokuju različite
upale u tijelu, te pomažu u ublažavanju bolova u zglobovima i mišićima.
Oni štite debelo crijevo
Ovo moćno voće obiluje antikancerogenim elementima,
a rezultati nekih studija su čak pokazali da trešnje
preventivno djeluju na nastanak tumora u debelom crijevu. /pre>
Poboljšavaju vid
Višnje sadrže 19 puta više beta karotena od količine
koja se nalazi u borovnicama, a vitamin A pomaže u održavanju vida.
Oni kontrolišu holesterol
Trešnje su veoma bogate pektinom, vlaknima koja sprečavaju
bolesti srca, krvnih sudova i regulišu nivo holesterola u krvi.
0 komentari:
Objavi komentar