
Sezona trešanja je pred nama, pa je dobro pokušati saznati koje
korisne sastojke ima ovo voće, te zašto ga treba konzumirati
redovno i u većim količinama.
Trešnje su isključivo zdravo voće.
Njihova primjena je raznolika, pa se od njih mogu praviti džem,
kompot, koristiti u kolačima ili konzumirati svježi. Iako se o tome
malo govori, trešnje pomažu tijelu da se odbrani od mnogih bolesti.
Stoga vam dajemo nekoliko zdravih razloga zašto bi trešnje
trebale biti na vašem jelovniku.
Ublažite bolove u zglobovima
Jedno od zdravih svojstava trešanja je i njihova boja, koja je bogata antioksidansima koji se inače nalaze u vinu i grožđu. Njihova uloga je da neutraliziraju enzime koji uzrokuju različite upale u tijelu, te pomažu u ublažavanju bolova u zglobovima i mišićima. Oni štite debelo crijevo
Ovo moćno voće obiluje antikancerogenim elementima, a rezultati nekih studija su čak pokazali da trešnje preventivno djeluju na nastanak tumora u debelom crijevu. /pre>Poboljšavaju vid
Višnje sadrže 19 puta više beta karotena od količinekoja se nalazi u borovnicama, a vitamin A pomaže u održavanju vida.Oni kontrolišu holesterol
Trešnje su veoma bogate pektinom, vlaknima koja sprečavajubolesti srca, krvnih sudova i regulišu nivo holesterola u krvi.
0 komentari:
Objavi komentar