utorak, 4. siječnja 2022.

4 razloga zašto biste trebali voljeti trešnje

 Saveti za uzgoj višnje | Seoski Poslovi - Portal o poljoprivredi

Sezona trešanja je pred nama, pa je dobro pokušati saznati koje 

korisne sastojke ima ovo voće, te zašto ga treba konzumirati 

redovno i u većim količinama.

Trešnje su isključivo zdravo voće. 

Njihova primjena je raznolika, pa se od njih mogu praviti džem, 

kompot, koristiti u kolačima ili konzumirati svježi. Iako se o tome

 malo govori, trešnje pomažu tijelu da se odbrani od mnogih bolesti. 

 Stoga vam dajemo nekoliko zdravih razloga zašto bi trešnje 

trebale biti na vašem jelovniku.




Ublažite bolove u zglobovima

 

Jedno od zdravih svojstava trešanja je i 
njihova boja, koja je bogata antioksidansima koji
 se inače nalaze u vinu i grožđu. Njihova uloga
 je da neutraliziraju enzime koji uzrokuju različite
 upale u tijelu, te pomažu u ublažavanju bolova u zglobovima i mišićima.
 

 Oni štite debelo crijevo


Ovo moćno voće obiluje antikancerogenim elementima,
 a rezultati nekih studija su čak pokazali da trešnje 
preventivno djeluju na nastanak tumora u debelom crijevu. 



/pre>
 

Poboljšavaju vid

 

Višnje sadrže 19 puta više beta karotena od količine 
koja se nalazi u borovnicama, a vitamin A pomaže u održavanju vida.
 

 Oni kontrolišu holesterol


Trešnje su veoma bogate pektinom, vlaknima koja sprečavaju 
bolesti srca, krvnih sudova i regulišu nivo holesterola u krvi.


0 komentari:

Objavi komentar